Здравейте!Имам следното питане:
От коя сума ще се изчисли възнаграждението за временна неработоспособност на лице, което работи по Трудов договор във фирма А от 01.10.2011г. -брутното трудово възнаграждение е 1050лв., което е по високо от  МОП за длъжноста, съответно се явява осигурителен доход.
 От 01.06.2014г.   лицето сключва договор с фирма Б за управление и контрол с месечно възнаграждение - 174лв./ МОД за ДУК е 905лв./
През м.05.2015г. лицето излиза в отпуск по болест, като подава болничен лист  към двете фирми.
От НОИ са изплатили  по 20,47лв.  дневно за всеки болничен.

Благодаря много за отговора, но четейки тази наредба оставам с впечатление, че за да отдават персонал една на друга фирмите трябва да са регистрирали такава дейност т.е. отдаване на персонал.Така ли е или нещо не съм разбрала?
/ Дейноста на двете фирми е ресторантьорство./Друго, което разбирам  , че е достатъчно в трудовия договор да се отбележи, че лицето може да полага труд както в едната фирма така също и в другата фирма - така ли е?
Договор за извършване на услуга ли се сключва между фирмите? Работниците с допълнително споразумение ли се изпращат в другата фирма? При проверка от НАП или ИТ ще "издържи" ли този договор?Изобщо при една проверка ме интересува да сме изрядни документално и всичко да е ОК.
Ще работят за определен период от време на обекта на другата фирма
Здравейте!
Имам следния казус:
Фирма А има двама собственика , единият от тях е собственик и на  фирма Б. Дейноста на двете фирми е еднаква.
Може ли да се сключи споразумение между двете фирми за прехвърляне на работници от фирма А  във фирма Б и обратно  без да им се прекратява трудовия  договор и без да се командироват, а само с допълнително споразумение?
Каква е процедурата?
Здравейте! Имам питане във връзка с изчисляване на обезщетението за майчинство.Ако майката отговаря на изискванията за получаване на обезщетение за майчинство, но през 24-те  месеца преди настъпване на болничния за бременност е ползвала др. болничен - за общо заболяване, за този период каква е сумата ,която участва в определянето на обещетението за бременност.  :(
Благодаря TRZ-LiSa
А назначаването е следното:
Трудов договор за работа през определени дни от месеца (Загл. изм. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.)

Чл. 114. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) Трудов договор може да се сключва и за работа през определени дни от месеца, като това време се признава за трудов стаж.

При такова назначение до колкото знам не се дължат осигуровки за "Общо заболяване и майчинство" и поради тази причина може би другият работодател не желае болничен лист от лицето.Уговорили са се да е в отпуск.
В крайна сметка Елена е права. моите неща са наред.След като лицето се е договорило така с др.работодател аз не мога да направя нищо.

Благодаря!Просто искам служителя да не бъде ощетен.
Притеснява ме,че на въпросния служител няма да му се изплати болничен лист, който е представил при нас, защото другия работодател не желае болничен лист, а е казал, че ще го води неплатен /служителя е дълго боледуващ/.Незнам дали правилно описах всичко  :blush:
Ние сме първия работодател и сме в спор с втория :laugh: Незнам с какъв код е назначен при тях.
Какви осигурителни вноски се дължат за лице назначено по чл.114 от КТ/като втори ТД/, колко дни отпуск - платен и неплатен има право да ползва това лице и ако има болничен лист при основния работодател може ли при втория работодател да е в неплатен отпуск? Къде мога да проверя всичко това?
ЗДРАВЕЙТЕ!
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ НЕЩО ВЪВ ВРЪЗКА С БОЛНИЧНИТЕ, А ИМЕННО:
ЛИЦЕ РАБОТИ НА ВТОРИ ТР.ДОГОВОР ПО ЧЛ.114 ОТ КТ. ИЗЛИЗА В ОТПУСК ПО БОЛЕСТ ЗА ПЕРИОД ПО-ДЪЛЪГ ОТ МЕСЕЦ.ТРЯБВА ЛИ ДА ВЗИМА БОЛНИЧЕН ЛИСТ И ЗА ВТОРИЯ РАБОТОДАТЕЛ И АКО НЕ - КАК ЩЕ ОПРАВДАЕ ОТСЪСТВИЯТА СИ?
С ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС СЕ ПРОВЕРЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ФИРМАТА ТАМ КЪДЕТО СЕ ПУСКАТ  ДЕКЛАРАЦИИ, УВЕДОМЛЕНИЕТО ПО ЧЛ.62 И ДР. НАЙ-ОТДОЛУ НА СТРАНИЦАТА.
 :give_rose: Благодаря! Това с бележката най-ме устройва! :thumbup:
 Колеги, имам нужда от спешна консултация. Наш служител донесе документ за група инвалидност след като бях приключила месец декеври т.е направила съм год. преизчисляване на ДДФЛ. Служителя е започнал работа при нас на 14.11.2012г., донесъл е служебни бележки за удържан данък от предишни работодатели. Мога ли да преизчисля неговия данък през м. януари или трябва да се върна в декември и да подам нови декларации с код корлекция /1 и 6/ ? :(